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Seña 2017

Seña 2017

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Seña 2017

Un grand vin chilien de l’Aconcagua Valley parfaitement équilibré

Situé dans l’Aconcagua Valley au nord de Santiago au Chili, Seña est l’un des grands crus iconiques de l’Amérique du sud. Le millésime 2017 dans la région fut marqué par la chaleur et l’ensoleillement avec notamment des records de températures moyennes en août et septembre, conditions tempérées par la proximité du vignoble de Seña avec la côte de l’océan pacifique. Bien que précoces, les vendanges furent excellentes grâce à un état sanitaire impeccable et une maturité des baies très homogène.

Assemblage de 52% de cabernet sauvignon, 15% de malbec, 10% de carménère, 10% de cabernet franc et 8% de petit verdot, Seña 2017 est un vin équilibré entre puissance et élégance. La belle maturité de ce vin chilien est parfaitement complétée par une fraîcheur annonciatrice de grand potentiel. Le choix du moment des vendanges si crucial prend tout son sens sur ce type de millésime. Le juste milieu entre une maturité impeccable et la conservation de la fraîcheur grâce à un bon niveau d’acidité est parfaitement atteint.

Caractérisé par des arômes de fruits primaires, plutôt noirs, des notes empyreumatiques bien fondues et une touche florale, Seña 2017 a la carrure d’un grand vin de garde et nécessitera quelques années en cave avant de dévoiler tout son potentiel.
Critique de vin
Seña 2017
badge notes
Parker
96+
100
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Wine Spectator
94
100
Wine Advocate-Parker :
They explained how the 2017 Seña was produced with grapes that were handpicked in the morning and transported to the winery in 12-kilogram boxes for a careful inspection on a double sorting table. The grapes fermented in stainless steel tanks at 25 to 31 degrees Celsius (77 to 88 degrees Fahrenheit), depending on the variety and the level of extraction desired. Three pump-overs were carried out daily during fermentation to rotate the volume of the tank 0.5 to 1.5 times. Total maceration time ranged from 15 to 30 days for the Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec and Carmenère and eight to 12 days for the Petit Verdot, according to the development of each block vinified. The final blend was racked to French oak barrels (67% new) and aged for 22 months, during which time malolactic fermentation and stabilization occurred naturally. They harvested early and managed to keep the same alcohol level as the 2016. This has less aromatic exuberance and is a more serious vintage with good concentration and weight, not as aerial as the 2016. They increased the amount of wine matured in larger 2,500-liter foudres instead of barrique. This is more powerful, structured and concentrated, like a drier version of the 2015, with some grainy tannins, more acidity, more austerity and less primary fruit. The tannins have some grip (the earlier harvest perhaps?) and might need a little bit of time in bottle, and the wine seems to have what it takes to develop nicely in bottle. They produced 120,000 bottles of this. It was bottled in February and March 2019. Just for the record, the varietal breakdown is 52% Cabernet Sauvignon, 15% Malbec, 15% Carmenère, 10% Cabernet Franc and 8% Petit Verdot, reflecting a good year for Carmenère and Cabernet Franc.
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